Meest gestelde vragen

People – planet – profit

C

Een moderne kijk op ondernemen

Wilt u dynamisch en duurzaam ondernemen op een strategische locatie in Noord Nederland? Bekijk dan de kavels op Ecomunitypark in Oosterwolde. Een plek waarop u duurzaam kunt bouwen met gegarandeerd behoud van ruimtelijke kwaliteit

Ecomunitypark

Wat onderscheidt het Ecomunitypark van andere bedrijventerreinen in de omgeving?

Het Ecomunitypark is een bijzonder duurzaam bedrijventerrein. De 17 hectare grond blijft voor minstens 50% uit natuur bestaan. Daarnaast zijn alle (gevestigde) ondernemers die zijn aangesloten bij het bedrijvenpark Ecomunitypark bezig met duurzaam onderneming of verduurzaming. Opgedane kennis over dit onderwerp wordt gedeeld.

Daarnaast is het centraal gelegen Biosintrum een ontmoetingsplek wat het Ecomunitypark onderscheidt van andere bedrijventerreinen. In het Biosintrum komen ondernemers, overheid en kennisinstellingen samen voor kennisoverdracht en het laten oplossen van vraagstukken.

Hoe groot is het Ecomunitypark?

Ecomunitypark bestaat uit ca. 17 hectare grond. De doelstelling is om de kwaliteit van deze ruimte optimaal te benutten. Hierbij is er nadrukkelijk veel ruimte gereserveerd voor beheerde natuur. In samenwerking met Wetterskip Fryslân en de Friese Milieu Federatie zijn er biodiversiteitsverhogende maatregelen getroffen. Wanneer alle kavels verkocht en bebouwd zijn, bestaat het park voor meer dan 50% uit groen en water. De ruimte en natuur spelen een belangrijke rol in de uitstraling en beleving van het park. Het is een representatieve vestigingsplaats en biedt een natuurlijke en prettige werkomgeving.

Wat is de kleinste kavel die wordt aangeboden?

De kavels die worden aangeboden op het Ecomunitypark zijn van verschillende afmetingen. Er is geen standaard afmeting. We gaan graag met u in gesprek om tot een oplossing te komen die past bij u als ondernemer.

Voor wie is huisvesting interessant?

Huisvesting op het Ecomunitypark is interessant voor ondernemers die bezig zijn met de toekomst van morgen. Ondernemers die bezig zijn met duurzaam ondernemen of dit willen gaan doen. Het is niet noodzakelijk om een onderneming te hebben die puur gericht is op de ontwikkeling van duurzame producten of diensten.

Welke ondernemers zijn al gevestigd op het Ecomunitypark?

Op het Ecomunitypark hebben zich verschillende bedrijven gevestigd. Deze bedrijven zijn verschillend in grootte en zeer divers in hun activiteiten.

De volgende bedrijven hebben zich gevestigd:

 • Ecostyle
 • Kaasfabriek kaaslust
 • Bouwkundig ontwerpbureau Jorrit Kok (kantoor van zeecontainers)
 • Logistiek- en online centrum Tuinland
 • Biosintrum
Hoe zien de kavels eruit?

De kavels van het bedrijventerrein Ecomunitypark zijn verschillend van omvang. Er is flexibiliteit in de samenstelling, afmeting en locatie van de kavels. We gaan graag met je in gesprek wat een passende oplossing is voor uw bedrijf.

Welke restricties zijn er aan het bouwen van een bedrijfspand?

Kenmerkend voor het duurzame bedrijventerrein Ecomunitypark is dat er regelvrij gebouwd kan worden. Er zijn geen strenge restricties. Wel is er een beeldkwaliteitplan waarin we aanmoedigen duurzaam, eco en volgens de BREEAM certificering te bouwen. Dit is echter geen vereiste.

Community / parkbeheer

Moet ik deelnemen aan de community en kennisoverdracht die zo kenmerkend is voor het Ecomunitypark?

Het bedrijventerrein Ecomunitypark kent een hechte community. In het centraal gelegen Biosintrum treffen ondernemers elkaar op regelmatige basis. Dit kan zijn voor een lunch met collega’s, voor een kennissessie of voor het uitbesteden van een project aan een kennisinstituut. De gevestigde ondernemers zien dit als een meerwaarde en maken hier veelvuldig gebruik van. Maar elke ondernemer geeft daar zijn eigen invulling aan. Het staat bedrijven vrij om dit op een eigen wijze in te vullen.

Hoe is het parkbeheer geregeld?

Samen met werkvoorzieningen en zorginstellingen beheert en onderhoudt Ecomunitypark het terrein duurzaam. Het duurzaam beheer en onderhoud van het park, parkeerplaatsen, fiets- en wandelpaden valt onder de verantwoordelijkheid van Ecomunitypark. Ecomunitypark zal tevens richting geven aan het inhuren van facility management services, zoals glasbewassing, beveiliging, schoonmaak en centrale inkoop van goederen. Bedrijven zullen gaan participeren in een parkmanagement, waarbij gebruik wordt gemaakt van gezamenlijke parkfaciliteiten. Uitgangspunt is dat het onderhoudsconcept meer kwaliteit biedt tegen lagere kosten per bedrijf.

De gemeente Ooststellingwerf draagt zorg voor beheer en onderhoud van wegen, straatverlichting en ondergrondse infrastructuur. 

Wat is de kleinste kavel die wordt aangeboden?

De kavels die worden aangeboden op het Ecomunitypark zijn van verschillende afmetingen. Er is geen standaard afmeting. We gaan graag met u in gesprek om tot een oplossing te komen die past bij u als ondernemer.

Welke ondernemers zijn al gevestigd op het Ecomunitypark?

Op het Ecomunitypark hebben zich verschillende bedrijven gevestigd. Deze bedrijven zijn verschillend in grootte en zeer divers in hun activiteiten.

De volgende bedrijven hebben zich gevestigd:

 • Ecostyle
 • Kaasfabriek kaaslust
 • Bouwkundig ontwerpbureau Jorrit Kok (kantoor van zeecontainers)
 • Logistiek- en online centrum Tuinland
 • Biosintrum

Duurzaam

Wat houdt het BREAAM certificaat in?

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Ecomunitypark heeft als eerste park in Nederland het hoogste niveau van internationaal duurzaamheidcertificaat BREEAM ontvangen. Het label ‘outstanding’ wat goed is voor vijf sterren. Bij dit certificaat gaat het om de brede toepassing van duurzaamheidsonderwerpen zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, biodiversiteit, materiaalgebruik, educatie en het gebruik van het gebied voor recreatieve doeleinden.

Ecostyle en het Biosintrum, beide gevestigd op het Ecomunitypark zijn inmiddels in het bezit van het BREEAM outstanding certificaat.

Wat wordt verstaan wij onder duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen of maatschappelijk (verantwoord) ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op prestaties die goed zijn voor people, planet en profit.

Mobiliteit

Waar kunnen mijn medewerkers en bezoekers parkeren?

Op het Ecomunitypark zijn genoeg parkeerplaatsen gecreëerd. Om de bekende leegstand van parkeerplaatsen op bedrijventerreinen tegen te gaan, wordt hier goed op gemanaged.

De openbare ruimte en parkeerplaatsen blijven eigendom van Ecomunitypark. Zij draagt zorg voor de aanleg van het landschap (groen en water) en de oplevering van bouwrijpe kavels aan de toekomstige gebruikers. Parkeerplaatsen worden in voldoende mate in clusters aangelegd en worden zo gesitueerd dat loopafstanden naar de bedrijven beperkt blijven

Uw bedrijf zal deel uitmaken van de Vereniging Duurzaam Beheer Ecomunitypark. Middels een servicevergoeding draagt u bij aan park- en facilitymanagement. Deze worden uitgevoerd onder de regie van de Vereniging Duurzaam Beheer Ecomunitypark. De vereniging waarvan u ook lid bent, behartigt het gezamenlijke belang van borging van de ruimtelijke kwaliteit. 

Waar is het Ecomunitypark?

Het Ecomunitypark is centraal gelegen in Noord Nederland in de gemeente Ooststellingwerf. Het bedrijventerrein ligt in Oosterwolde aan de N381. Vanuit alle grote steden in Noord-Nederland is de locatie met de auto binnen een uur te bereiken. Luchthaven Schiphol ligt op 1,5 uur rijden van het duurzame Ecomunitypark.

Het park beslaat in totaal ca. 17 hectare en is gelegen naast het bestaande bedrijventerrein Venekoten Zuid. Ecomunitypark vormt langs de N381 de poort naar Oosterwolde.

Hoe is het vervoer op het Ecomunitypark geregeld?

Op het park zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s. Op de aan- en afvoerroutes naar het park worden vrachtverkeerstromen en overige verkeerstromen van elkaar gescheiden. Vrachtwagens gaan direct naar het noordelijke deel, dat bedoeld is voor vestigingspartijen in productie en distributie. Personenverkeer en langzaam verkeer worden direct naar het zuidelijke deel geleid, waar het Biosintrum is en de kantoren, het onderwijs en onderzoek worden gehuisvest.

Is het Ecomunitypark goed bereikbaar met het OV?

Ecomunitypark ligt aan de rand van Oosterwolde. We zijn in overleg met gemeente en vervoersbedrijven om een duurzame vervoersoplossingen van en naar het centrale busstation van Oosterwolde te vinden. Momenteel ligt het dichtstbijzijnde busstation op een kwartier loopafstand verwijderd.

Biosintrum

Wat is het Biosintrum?

Het Biosintrum is het centrale punt van het Ecomunitypark. Het is een netwerkomgeving waar ondernemers, de overheid en het onderwijs samenkomen om te werken aan een duurzame toekomst. Daarnaast is er een restaurant en zijn er verschillende ruimtes te huur.

Hoeveel ruimtes zijn er te huur?

In het Biosintrum zijn verschillende ruimtes te huur. De ruimtes zijn te boeken voor minimaal twee uur. De volgende ruimtes zijn te huur:

 • Boardroom
 • Congreszaal
 • Atrium
 • Panorama
 • Onderwijszaal
 • Flexplekken

De vergaderruimtes worden verhuurd binnen de openingstijden. Buiten deze openingstijden rekenen worden extra kosten berekend. We bieden verschillende vergaderarrangementen, lunches en mogelijkheden voor een (gezonde) break.

Wat zijn de openingstijden van het restaurant?

tekst..

Watkan ik eten in het restaurant?

tekst..