De natuur is niet maakbaar

door jul 1, 2020Biodiversiteit0 Reacties

“Studente Marjet Horst heeft in opdracht van de Friese Milieu Federatie (FMF) een handleiding gemaakt voor het meten van de biodiversiteit. De bedoeling is dat studenten van Van Hall Larenstein straks met regelmaat metingen gaan verrichten, zodat we kunnen zien wat het park oplevert voor de flora en fauna. Een prachtige klus voor studenten! Dat gaan wij als FMF vervolgens inzichtelijk maken voor externe partijen op een heel beeldende manier.”

“Natuurlijk moet het straks op het hele park zelf ook zichtbaar zijn hoe de natuur zich hier ontwikkelt. Hoe ik me Ecomunitypark over een paar jaar voorstel? Een groot natuurterrein met daarop bedrijfsgebouwen die er qua uitstraling en aankleding helemaal passen, omringd door natuurlijke bosschages, water, overal bloemen en vlinders. Waar het bruist van het leven, waar het water mooi helder is, waar het heerlijk is om rond te lopen, waar de zon voor je gevoel altijd schijnt en waar qua natuur ontzettend veel te zien en te beleven is. En op dat terrein zijn dus regelmatig studenten te vinden die veldwerk voor ons doen. En mooier nog, ook de medewerkers van de bedrijven op het park melden het ons als ze iets bijzonders zien lopen, vliegen, kruipen of groeien. Die betrokkenheid, zo stel ik het me voor. Een park dat op die manier een prachtig voorbeeld is om aan andere beleidsontwikkelaars te laten zien en te zeggen: kijk zo kan het ook. Waar we mensen mee naar toe nemen en ze rondleiden, waar ze niet alleen kunnen zien en horen wat we bedoelen, maar waar ze het kunnen erváren. Een voorbeeldproject.”

“Om zover te komen, helpen wij mee de omstandigheden voor de natuur zo goed mogelijk te maken. De natuur als het ware uit te nodigen. En dat kan, want als je zorgt dat de omstandigheden goed zijn, zie je dat de natuur gretig gebruik maakt van die uitnodiging. Die eerste aanzet kan gegeven worden, maar daarna moet het vanzelf gaan. Het is zo dat je de natuur een handje kunt helpen, maar niet helemaal naar je hand kunt zetten. De natuur is niet maakbaar. Dat intrigeert me. Wist je dat plantenzaden soms wel 50 jaar aanwezig blijven in de bodem tot de omstandigheden goed genoeg zijn? En dat ze dan pas gaan groeien? Ik hoop op heel veel van die aangename verrassingen van de natuur op het Ecomunitypark.”

Arnoud de Vries, Friese Milieu Federatie (programmaleider Mens en Natuur)